Litt om ketose

Som jeg tidligere skrev, lovte jeg at jeg skulle ta for meg ketose. Så hva er så ketose?  Det finnes mange forklaringer på området. Men jeg skal prøve å sammenfatte det i dette innlegget.

Mange tenker på diabetes når de hører ketose. Det finnes to forskjellige former for ketose. Den farlige varianten i forbindelse med diabetes og den milde, ufarlige varianten du oppnår gjennom enten kosthold eller VLCD produkter. Xtravanzas VLCD produkter benytter seg av den milde varianten.

Her er litt teoretisk for de som er interessert:

Ketose heter egentlig Benign kostholdsindusert ketose. Dette til forskjell fra farlige former for ketose som f.eks. ved en diabetes som er ute av kontroll.

Benign kostholdsindusert ketose betyr:

Benign = godartet

Kostholdsindusert = man oppnår det gjennom kosten
ketose = en kjemisk tilstand i kroppen som man kommer i når man inntar såpass lite karboydrater at følgende skjer:

Kroppsfett (= lagrede triglyserider) blir brutt ned til glyserol og fettsyrer. Glyserolet omdannes videre til glukose (druesukker) i en prosess som heter glukoneogenese, og på den måten opprettholder man stabile blodsukkerverdier og energi.
Fettsyrene forbrennes og omdannes delvis til ketonlegemer. Når man har slike ketonlegemer i blodbanen, heter tilstanden «ketose».
På den måten vil man i praksis forbrenne kroppsfett raskt, mens muskelmassen ikke blir redusert, slik den ville gjort ved f.eks. faste.
Målet er jo ikke å slanke vekk muskler, for da går forbrenningen ned, men å redusere mengden kroppsfett.

Der finnes en del tilstander hvor man absolutt ikke skal bruke denne vektreduksjonsteknikken, og det er:

  • Graviditet
  • Amming
  • Barn og tenåringer i vekst
  • Personer med normal vekt (BMI <; 25)
  • Pasienter med spiseforstyrrelser eller mentale lidelser (for eksempel anorexia nervosa, bulemia nervosa, alkoholisme, rusmisbruk)
  • Porfyri
  • Pasienter med nyre- eller leversvikt (for eksempel aktiv kronisk hepatitt)
  • Pasienter med type 1 diabetes som er avhengig av insulin
  • Pasienter med hematologisk (blod-) sykdom, ondartet sykdom eller andre alvorlige sykdommer
  • Pasienter med hjertesykdom eller cerebrovaskulær sykdom (store forstyrrelser i hjerterytmen, nylig infarkt – mindre enn 6 måneder tilbake i tid – ustabil angina, dekompensert hjertesvikt, nylig vaskulær svikt)

Hører man under noen av disse kategoriene eller er det minste i tvil, skal man kontakte lege for å avklare situasjonen.

Ved følgende tilstander kan ketose i noen tilfeller benyttes, men dette må vurderes av og følges opp av lege isåfall:

  • Urinsyregikt
  • Nyrestein
  • Gallesten
  • Pasienter med type 2 diabetes som blir behandlet med blodsukkersenkende medisin kan med stor fordel bruke denne metoden, men dette må følges av lege, fordi behovet for medisiner vanligvis blir drastisk redusert, som følge av veldig mye bedre blodsukkerkontroll
  • Behandling med vanndrivende medisiner
  • For lavt kalium

For friske mennesker er det overhodet ikke skadelig å bruke denne metoden, snarere tvert imot. Det finnes mange urfolk som tradisjonelt har levd på ketotisk kosthold permanent, som f.eks. eskimoer (før) og masaier. Sannsynligvis er det naturlig for mennesket å gå inn og ut av slik benign ketose, ifra naturens side, hvor vi opprinnelig hadde vekslende næringstilgang, og ikke den svært uheldige overflod av dårlige matvarer vi utsettes for idag.

Ting man kan bruke når man er i ketose:

Krydder og urter ubegrenset.

Når man er i ketose er det viktig å få i seg

  • Nok væske, gjerne 3-5 liter
  • Omega-3 eller olje
  • Mulitvitaminer
  • «Ketostix» på apoteket og sjekke i urinen at man er i ketose, om man ønsker det.

Det tar 1-3 dager fra man reduserer karbohydratinntaket til dette nivået, til man kommer i ketose og den raske fettforbrenningen starter. Og den fortsetter så lenge man er i ketose, men avbrytes straks man øker karbohydratinntaket igjen. Man kjenner seg alltid veldig mett og tilfreds på dette opplegget, både grunnet svært stabilt blodsukker som følge av at kroppen omgjør kroppsfett til blodsukker jevnt, og som følge av at ketonlegemene virker på både humør- og apetittsenteret i hjernen.
Når det gjelder trening, så vil man merke at man har noe redusert toppytelse når man er i ketose, og det er derfor ikke lurt å trene for fullt. 60-80 % intensitet er bra, f.eks rask gange. Styrketrening er også bra, men også her skal man være forsiktig og ikke overdrive.

Mange spør om hvor lenge man kan gå på minimum karbohydrater før kroppen eventuelt vil ta skade av det. Det vil den ikke, forutsatt selvfølgelig at man ikke har noen av de tilstandene nevnt ovenfor hvor man overhodet ikke skal benytte metoden. Mange mennesker lever bevisst på slikt kosthold livet gjennom, fordi de føler seg bedre med det, for å holde kroppsvekten, for å regulere sin diabetes 2 uten medisiner osv. Og som sagt er det også normalkosten opprinnelig for en del urfolk.

Dette ble visst langt og omstendelig, så jeg tenker at vi skal slutte mens leken er god. For dere som er interessert, kommer det mere «snacks» for hjernen. Følg med! Ha en god dag videre, nyt livet og tenk positivt. Det er i hvert fall mitt fokus for tiden. 🙂

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*