A minor setback…kanskje?

Så fikk man sår hals i går. Ja, det var jo bare det som manglet for å gjøre alt helt perfekt. Skal jeg bli syk nå, liksom?! «Heeeeei! Jeg har ikke tid til å bli syk. Har masse som skal gjøres i neste uke. Har den lange lista med ting. Har jo ikke tid å bli syk! Hva med treningen, da?!» Her er det bare èn ting å gjøre: Alliere seg med CuraMed og «Vekk i morgen»…

CuraMed inneholder råmelk og det får deg ut av ketose. Det var den ketosen, ja. Men hva skal man vel gjøre? Dette er som å måtte velge mellom pest eller kolera. Et helt umulig valg. Like ille begge to! 🙁 Uansett, jeg ramler ut av ketosen med å spise på klassetreffet – og i hvert fall om jeg drikker alkohol. Tenkte riktignok på lavkarbo vin da, men…. Ja ja. Gjort er gjort. For sent å snyte seg når nesa er borte! Nå kjenner jeg det knyter seg, og jeg blir stressa!!

Sånn apropos stress: Det er ikke bra for deg hvis du prøver å gå ned i vekt. Da produserer kroppen faktisk stresshormonene kortisol og adrenalin. Disse er kjempebra hvis du skal slåss eller ta beina fatt og springe langt og fort avgårde. Kunne selvsagt gi mine omgivelser en ørefik eller stikke av fra forpliktelser og kjas og mas. Men da har jeg neppe blitt en særlig populær herremann.

Men hvis du prøver på vektnedgang er det heller en dårlig kombinasjon. Da vil nemlig stresset gjøre oss overvektige – eller himmelen forby: feite på tre forskjellige måter.

1) Økt fettlagring. Stress er en trussel mot våre fettceller, slik at de ekspanderer eller deler opp seg selv enda mer. Dette skjer primært i magen fordi fettcellene der kan lettere komme til unnsetning med rask levering av ekstra energi hvis du trenger det.

2) Redusert østrogen produksjon. Binyrene produserer stresshormonet kortisol og det mannlige kjønnshormonet testosteron, som i sin tur, konvertereres i kroppen til østrogen. Hvis binyrene er opptatt med å produsere kortisol hele tiden, vil de ikke produsere testosteron, som fører til mindre østrogen i kroppen. Og mindre østrogen betyr at fettcellene trenger å produsere mer østrogen, og for å gjøre det må de vokse og dele seg opp.

3) Økt stress-spising. Etter en periode med høyt stress-stimuleres appetittsenteret for å hjelpe deg å få i deg mer kalorier og etterfylle det du har tapt når du flyktet eller kjempet (som du aldri gjorde, men det vet ikke kroppen). Så trøstespising er ikke bare følelsesmessige grunner, men det er også en naturlig fysisk reaksjon på stress. Og da venter dine fettceller grådig på å lagre alle de ekstra kalorier, fortrinnsvis i magen.

Legger like greit en fjerde grunn til at stress fører til vektøkning:

4) Redusert produksjon av veksthormon. Stress fører ofte til søvnløshet, som igjen fører til redusert produksjon av veksthormon fordi hormonet frigjøres under søvn. Veksthormon hjelper oss  å bygge muskler, og det er også nødvendig for konsentrasjon / læring og fordi man da generelt føler seg bra.

Til slutt blir det påstått generelt at en times trening gir tilbake to timer i effektiv tid. Man orker rett og slett være aktiv flere timer når man er våken. Hvilket da vil si at dersom man ikke får trene,vel… da er man ute og kjører. Eller på glattisen og seiler, om du vil.

Nei, her får man bare ta det rolig – ta en TOY! Ikke for å være negativ nå. Men ironisk nok kunne jeg nok ha gjort det, nå som jeg er ute av ketosen. Skal selvsagt ikke gjøre det – selv om det nok ikke hadde gjort noe fra eller til. Tror jammen meg heller jeg skal få plukket frem iPod’en med motivasjonscd’en og gire ned…

Hvorfor være «stressless» når man heller kan være «stressfull»?

-Santnok

 

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*