Sukker, sukker og atter sukker…sukker i lange baner

Sukker er søtt og sukker er godt.  Men det har også sine bakdeler. For mye sukker kan gi deg dårlige tenner og gjøre at du blir overvektig. I tillegg kan det medvirke til insulinresistens og senere diabetes. Vanlig sukker bidrar med energi og ingen andre næringsstoffer. Derfor blir sukker ofte kalt for tomme kalorier. Sukkerforbruket har i dagens vestlige verden skutt i været, og vi setter glatt til livs ca. 40 kg per person i året. Til sammenligning spiste de mindre enn 1 kilo pr. år på 1800 tallet.

Visste du at anbefalt mengde sukker pr. dag er 10 energiprosent, som vil si ca. 55 gram for en kvinne, og 70 gram for en mann. Drikker du for eksempel en halv liter brus har du faktisk «spist» 50 gram. Det er nesten hele sukkerinntaket pr. dag for en kvinne, det! I min fordums yngre år kunne jeg sette til livs flere liter Cola i uken. Tør ikke å tenke på hvor mye sukker det utgjør.

Bedre blir det ikke av at produsentene markedsfører sine produkter på en forvirrende måte. Det pøses ut en hel haug med uttrykk som i seg selv kan gjøre deg temmelig svett i ørene. Det har slått meg at du må nesten være mer eller mindre fullt utdannet jurist for å forstå sjargongen. Nedenfor har jeg forsøkt å forklare de forskjellige begrepene.

 

Usøtet

Det er ikke tilsatt noe stoff med søt smak. Kan inneholde naturlig sukker.

 

Usukret

Det er ikke tilført noe sukker. Kan inneholde naturlig sukker samt søtningsmiddel.

 

Lettsukret/lett/light

Sukkerinnholdet er redusert med minst 25 %. Men ikke dermed sagt at produktet er bra av den grunn. Se opp! Produktet kan være en kaloribombe i form av mye fett eller kalorifattige søtningsmidler.

Vanlig sukker bidrar med energi og ingen andre næringsstoffer. Derfor blir sukker ofte kalt for tomme kalorier. Inntaket av sukker bør begrenses for å sikre inntaket av livsnødvendige næringsstoffer og minske risikoen for tannråte og overvekt. Hos mange er sukkerinntaket høyere enn anbefalt.

Fremdeles forvirret? Ikke etter denne ukes innlegg

-Santnok

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*