Endelig har også jeg knødd meg til å skaffe meg ketostix. Skal hilse og si at det tok sin tid. Men tro nå bare endelig ikke at jeg har valset innom apoteket og kjøpt dem. Nei, så bra er det ikke. 😛 En av mine såkalte «onkel-unger» måtte trø til å regelrett mer eller mindre forære meg en boks. Da snakker man om tregheten lenge leve. 😀 Så hva er så «ketostix»? De kan brukes til forskjellige ting, men jeg bruker dem til å finne ut og «måle» om jeg er i ketose, eller ikke.
Disse sticks’ene er et fint verktøy til det, og kommer godt med hvis man har diverse slinger i valsen som jeg tydeligvis har hatt i det siste. Jeg har som jeg tidligere skrev om, spist utenom, så jeg har ikke vært på helfart. Men heller ikke på halvfart. Skjønne det som skjønne kan! Jeg skjønner det, så da er det jo greit.
Da jeg fikk disse sticksene og prøvde dem første gang var jeg ikke i ketose. Da viste de faktisk negativt. Gjett om det var en som ble iskald innvendig da… Men så fulgte jeg, skulle det senere vise seg, et smart innfall å prøve igjen. Da tok jeg diverse «reglementære» forholdsregler som jeg ikke skal gå inn på her. Uansett, da var jeg i ketose til tross for mine «utskeielser». Gjett om det var en som var lettet da? 🙂 Senere tok jeg en ny prøve. Og jada – jeg var fremdeles i ketose. Jippi!!
Grunnen til at jeg skriver denne artikkelen selv om jeg har skrevet om ketose tidligere er flere årsaker. Blant annet har jeg kommet i en heftig diskusjon med en såkalt ‘forståsegpåer’ som spurte meg om jeg var gått fra vett og forstand som gikk på lavkarbo og ketose. Ja, for ketose var jo livsfarlig. Det kunne man faktisk dø av. For det hadde denne personens lege sagt!
Jeg håper virkelig at det ikke finnes helsepersonell som ikke vet forskjellen på dette. Joda, det er lett å forveksle ordene, men det er en nyanse her, om enn liten så i hvert fall veldig viktig. La oss se på ordet ketoacidose. Legg merke til at hvis vi bryter det ordet ned, ser vi straks at det inneholder ordet acid som betyr syre. Dette er en tilstand som, hvis du er diabetiker og kommer i den er veldig farlig. Det er syreforgiftning av blodet og skyldes opphopning av ketosyrer i blodet på grunn av alvorlig insulinmangel.
De vanligste årsakene er ved nyoppstått type 1 diabetes og i tilfelle hvor mennesker med type 1 diabetes får annen sykdom med feber som øker behovet for insulin. I slike situasjoner vil blodsukkeret være høyt (over 15 mmol/l) og man finner sukker og ketonsyrer (ketoner) i urinen. Uten behandling vil man raskt blir alvorlig syk med bevisstløshet (diabetes koma). Kombinasjonen høyt blodsukker, sukker og ketoner i urinen bør føre til at man straks kontakter lege.
Det er altså det høye blodsukkeret og syreforbindelsen som er farlig. Ketonene er en del av bildet og er et resultat av tilstanden – IKKE årsaken. Diabetikere med type 1 diabetes kan trygt følge en ketogen diett for å ta av fettvekt, men under nøye oppfølging av lege da blodsukkeret må holdes lavt og stabilt.
Så har vi kommet til dette sagnomsnuste ordet ketose. Ketose heter egentlig Benign kostholdsindusert ketose.
Benign kostholdsindusert ketose betyr:
Benign = godartet
Kostholdsindusert = man oppnår det gjennom kosten
ketose = en kjemisk tilstand i kroppen som man kommer i når man inntar såpass lite karboydrater at følgende skjer:
Kroppsfett (= lagrede triglyserider) blir brutt ned til glyserol og fettsyrer. Glyserolet omdannes videre til glukose (druesukker) i en prosess som heter glukoneogenese, og på den måten opprettholder man stabile blodsukkerverdier og energi.
Fettsyrene forbrennes og omdannes delvis til ketonlegemer. Når man har slike ketonlegemer i blodbanen, heter tilstanden «ketose».
På den måten vil man i praksis forbrenne kroppsfett raskt, mens muskelmassen ikke blir redusert, slik den ville gjort ved f.eks. faste.
Målet er jo ikke å slanke vekk muskler, for da går forbrenningen ned, men å redusere mengden kroppsfett.
Denne tilstanden er helt ufarlig for kroppen, og har ingenting med ketoacidose å gjøre som oppstår f.eks når en diabetes er ute av kontroll. Dette er en tilstand som kan oppstå enten gjennom kosthold, eller ved bruk av VLCD produkter, f.eks VLCD produktene som man får kjøpe gjennom xtravaganza.
Men tilbake til ketostixene igjen. Det finnes flere typer ketostix med forskjellige egenskaper, nøyaktig hvor mange vet jeg ikke. Forskjellige ketostix har forskjellig innslag avhengig av hvor grensen for fargeomslag er laget. Disse strimlene er ganske «skjøre» på mange måter. Ketostix tåler ikke fuktighet, hverken fra lufta eller at man tar på dem med fuktige fingre. Det ligger en pose «silikon» inne i boksene som man ikke skal ta ut, for de skal nemlig sørge for at stixene forblir tørre. De tåler ikke at man tar på dem med fuktige fingre. Hvis stixen ikke oppbevares korrekt (som angitt på boks i boken og i innlegget i boksen) blir målingene usikre.
En del lesere lurer helt sikkert på hvordan de virker og det skal jeg fortelle for dem som er interessert i det «teoretiske». 😀 Her goes!
Spørsmål og svar om ketostix:
HVORDAN VIRKER KETOSTIX OG HVOR FÅR JEG TAK I DEM ?
Ketostix, – eller keton-stix, er små plastikk strips med en liten absorberende bit på enden. Denne lille biten inneholder et spesielt kjemikalie som endrer farge når det er ketoner urinen. Fargen på stripsen kan skifte og variere fra lys rosa til mørk lilla, eller ikke skifte farge i det hele tatt. Boksen vil ha en skala utenpå, som viser graden av ketoner i urinen. Normalt skal stripsen leses av etter 15 sekunder. De fleste holder stripsen ”i strømmen” når de tisser. Noen påstår at kjemikaliene da kan ”skylles” ut og at den beste måten å teste på er å tisse i en kopp for så å dyppe stripsen oppi etterpå. Kjemikaliet er veldig ømfintlig for fuktighet, inkludert fuktigheten i lufta. Det er viktig at lokket alltid er godt igjen. Ha alltid boksen tett lukket når du ikke bruker stix’ene og ha alltid tørre hender når du tar ut en strips av boksen. De har også begrenset holdbarhet, så sjekk holdbarhetsdatoen nøye når du kjøper. Når boksen først er åpnet har den en holdbarhet på 6 mnd.
Ketostix kan kjøpes på apotek og står som regel der hvor du finner utstyr til diabetikere. I noen apotek oppbevarer de dem bak disken. Du trenger ikke resept for å kjøpe dem
JEG GJØR ALT HELT ETTER BOKA, HVORFOR BLIR IKKE STIX’EN LILLA ?
Ketoner vil kun bli utskilt i urinen når det er mer av dem i blodet enn det kroppen bruker som brennstoff i akkurat det øyeblikket. Om du har gjennomført en treningsøkt eller arbeidet hardt noen få timer tidligere, slik at musklene har brukt opp ketonene, vil det ikke være noen til overs å skille ut. Du har kanskje drukket mye, slik at urinen er ”utblandet”. Kanskje stix’ene er for gamle eller lokket på boksen ikke har vært skrudd skikkelig på.
Noen får aldri utslag på stix i det hele tatt. Men de er i ketose, brenner fett og kiloene forsvinner. Hvis du tar av, hvis klærne sitter løsere, du føler seg vel og ikke er sulten hele tiden, – da er man i ketose, – uansett hva stix’en sier. Ikke heng deg opp i stixen, de er kun en indikator, ingenting annet.
VIL JEG GÅ FORTERE NED I VEKT OM STIX’EN VISER MØRK LILLA HELE TIDEN ?
Nei, Hvis du har mørk lilla stix hele tiden er det heller et tegn på dehydrering, – urinen er for konsentrert. Du må drikke mer vann for å tynne den ut og for å skylle ut nyrene.
Leveren produserer ketoner fra kroppsfett, fettet du spiser og fra alkohol. Ketostix’en vet ikke hva som er kilden til ketonene. Hvis du for eksempel tester hver dag etter middag, og middagen inneholder en del fett, da vil du alltid ha mørkt utslag på stix’en. Det betyr IKKE at du brenner mer KROPPSfett.
Stix’en viser kun hva som skjer i urinen. Ketose skjer i blodet og i kroppsvevet. Om du har lys rosa utslag , så er du i ketose, og det forbrennes fett. Ikke heng deg opp i stixen, de er kun en indikator, ingenting annet. Det finnes ikke mild eller sterk ketose slik mange tror ! Og fargen på stix’en viser ikke grad av ketose, men mengden ketoner i urinen.
Men nå får det være nok ketostix og ketose for i dag. Sola er tilbake, og jeg har lyst å nyte den mens den er her. Så, løft opp rompa du «gamle» mann og kom deg ut i frisk luft! Sol ute, sol inne… osv. Og husk: Det er lov å være blid! Håper dere lesere får en fin dag, og kan gjøre maksimalt ut av dagen deres. Grip dagen, som det heter. 😀